featured.jpg

Testitoistin OH4VA-R

Tulevia toistinprojekteja ajatellen on Veijolla kotonaan Ristiinassa testitoistin. Kuuluvuusalue on kovin suppea, koska vastaanotto- ja lähetysantenni sijaitsevat sisällä. Lähetystehoakin on vain yhden watin verran, josta osa hukkuu ohueen antennikaapeliin. Vastaanottimen BNC-liittimeen on asennettu kumipamppu ja lähettimeen on kytketty ikkunaverhon kannattimen päälle tuikattu lyhyt magneettiantenni.

FM-puhetoistimen laitteisto koostuu seuraavista osista:

  • Kaksi Motorola GM340 UHF-radiota
  • Raspberry Pi 3 Model B V1.2 tietokone
  • RIM-Maxtrac-RM USB-liityntäkortti
  • Teltonika RUT240 4G-reititin

Vastaanotin on viritetty taajuudelle 432,850 MHz ja vastaavasti kahden megahertzin erotusta käytettäessä lähettimen taajuus on 434,850 MHz. Toistinta ohjaavassa SvxLink-ohjelmistossa käytetään ns. flat-audiota ilman korostuksia tai kohinasalpaa. SvxLinkin kanssa niin vastaanotettavan kuin lähettävänkin audiolinjan jakaa Dire Wolf -pakettiradio-ohjelma. Audiosignaalien jakaminen on hoidettu ALSA:n avulla ohjelmallisesti Raspberry Pi -tietokoneen sisällä.

Toistin pystyy palvelemaan samalla taajuudella puheella tapahtuvaa FM-liikennettä ja AX.25 pakettiradioliikennettä. Dire Wolf -ohjelmaa voi käyttää KISS-TNC:nä tai AGWPE-pakettiradiomodeemina IP-verkon yli. SvxLinkin ollessa aktiivinen on Direwolfin toiminta estetty käyttämällä ohjaukseen Raspberryn GPIO-pinnejä. FM-radioliikenteessä käytettävä aliääni 103,5 Hz estää ilman aliääntä lähetettävien AX.25-pakettien kuulumisen toistinta käyttävän radioamatöörin vastaanottimesta.

Tähän mennessä saatuihin kokemuksiin perustuen kannattaa eri lähetelajien priorisointi ja audiosignaalien kytkeminen hoitaa erillisellä elektroniikkakortilla. Uuden “mimmin”, Multi-Mode Interface (MMI), suunnittelu on jo aloitettu ja sitä varten on tilattu Amerikasta 50 kpl C-Media CM119A -piiriä. Sitten kun uusi MMI-kortti saadaan käyttöön, kykenee toistin palvelemaan puheella FM- ja digitaalisia lähetelajeja käyttäen sekä välittämään paikkatietoja APRS-pakettien ja käyttäjän radion DTMF-komentojen ohjaamana. Lisäksi toistinasemaa voi käyttää AX.25-digipiitterinä ja ohjelmallisena TNC:nä. Näille kaikille ominaisuuksille on käyttöä päivittäisessä radioamatööriliikenteessä sekä mahdollisissa kriisitilainteissa eri yhteiskunnallisten toimijoiden viestintää turvaavassa varaverkossa.

Testitoistin toimii tällä hetkellä FM-puhetoistimena ja APRS-verkkoon paikkatietoja välittävänä kuuteluasemana. Toistin on kytketty svxreflektoriin sekä EchoLink-radioverkkoon. EchoLink-yhteydet on sallitu vain suomalaisille asemille, joiden asematunnuksen prefiksi on OH.

73, Suur-Savon Verkko ry

Suur-Savon Verkko ry - OH4SSV
Radioamatööritoimintaa ja varaviestiverkkoja edistävä yhdistys